PENN STATE HERSHEY GARAGE
PENN STATE HERSHEY GARAGE

PENN STATE HERSHEY GARAGE

The Hershey West Campus Green Extension is a transformative project which joins and unifies the greater campus and creates meaningful spaces in areas of passage.

The design process for the 1,300 space deck began with a thorough site and program analysis of the proposed planning for the structure and its integration into the West Campus. Campus site lines, vehicular and pedestrian circulation, landscape potential, and future building sites where all considerations. By vetting the garage program at the suggested location as well as alternatives, the collective team selected a superior site strategy for the garage and for connections to the planned Innovation Pavilion.

The design is rooted in an efficient and cost-effective parking deck layout. After developing several options, a progressive, forward thinking aesthetic evolved for the exterior skin. Formally expressive horizontal precast elements and elegant glass stair towers relate to both the original modern, medical campus buildings and more recent additions.

The design strategy is centered on the creation of “green fingers” which extend from the outer trail network and meander around and in-between buildings to connect to the heart of the campus. By incorporating campus safety principles (careful consideration of site lighting, height of vegetation, visibility, definition of spaces and location of blue phones) and accessibility standards (width and slope of pathways), the project greatly improves the pedestrian circulation, creating a more comfortable and enjoyable campus experience between destinations.